REFLEKŠUVNNAT REFLEKSJONER // Rose-Marie Huuva

Utstillingen Reflekšuvnnat / Refleksjoner av Rose-Marie Huuva åpner lørdag 7. november kl. 14.00 på Rana Kunstforening.
Adresse:
Moment, Midtre gate 1, Mo i Rana.

Visningsperiode 7. – 25.11.2020.

 

Utstillingen Reflekšuvnnat viser et utvalg av Huuvas arbeider fra 80-, 90- og 2000-tallet, et spenn på 30 år. Tittelen på utstillingen henspiller på muligheten tidens gang gir for refleksjon rundt tematikk – innen et kunstnerskap og i sammenstillingen av kunstverk til en utstilling. Huuva er opptatt av materialbaserte teknikker med nærhet til samisk håndverk og duodji. Kunstnerens arbeid reflekterer over samisk historie og egen identitet. I utstillingen vil man kunne se duodji og kunsthåndverk, skulpturer og objekter. Kunstneren tar i utstrakt grad i bruk organisk materiale som skinn og pels, i hovedsak fra rein. Verkene er hentet fra samlingene til RiddoDuottarMuseat-Samisk Kunstmagasin og Nordnorsk Kunstmuseum.

Rose-Marie Huuva har vært aktiv som billedkunstner, duojár (samisk kunsthåndverker) og forfatter i over 50 år, og regnes som en ledende stemme i sin generasjon av samiske kunstnere. Hun er utdannet tekstilkunstner, men har etter hvert gått over til å jobbe mer tredimensjonalt og har skapt et særpreget skulpturelt uttrykk. Gjennom å utforske materialer som for eksempel reinskinn, har hun utviklet nye metoder.

Utstillingen er en del av utstillings- og formidlingsprosjekt  «Voi Voi vi er på utstilling!» – et tredelt prosjekt bestående av ti ulike utstillinger i kunstforeningene, et formidlingsprosjekt og et program bestående av foredrag, kunstnersamtaler, filmprogram og konserter. Prosjektet som helhet har varighet fra september 2020 og ut november 2021 og tar sikte på å treffe et bredt lag av befolkningen innen alle aldersgrupper.

 

Utstillingen er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør ved Samisk senter for samtidskunst/Sámi Dáiddaguovddáš.

Utstillingshefte_Rose-Marie Huuva

Program for utstillingsåpningen Rana Kunstforening

Foto: Gieris lieđđi/Ömhetens blomma, 1984. Fotograf: Dan Mariner.