Kristin Tårnesvik – Nå går jeg ned i jorda men når jeg kommer opp igjen sitter jeg i et tre

Utstillingsåpning: 11. September 2021, kl. 18:00 

Det er med stor glede Samisk senter for samtidskunst kan invitere til separatutstilling med Kristin Tårnesvik. Utstillingen inneholder tegning, grafikk tekstil, objekt og installasjon og tar hele senteret i bruk.

Kristin Tårnesvik har sin bakgrunn i fotografi, og er uteksaminert fra Kunsthøyskolen i Bergen i 2004. I løpet av sin kunstneriske praksis har hun oppsøkt nye medier og teknikker som gir motstand i produksjonsprosessen og fører til nye bevegelser i uventede retninger. Tårnesvik arbeider i skjæringspunktet mellom det poetiske og det politiske, der det personlige så vel som samfunnsmessige hendelser og fenomen kommer til uttrykk. Kristin Tårnesvik har deltatt på en rekke utstillinger i inn og utland.  Tårnesvik er fra Kåfjord i Troms men bor i Oslo.

Hun jobber ofte i eksperimentelle og intuitive produksjonsprosesser der utforming, størrelse, farge og materialbruk får tre frem i løpet av prosessen. For Tårnesvik handler det om å være i en langsomhet der hun kan tilbringe tid sammen med, og teste ut ulike materialer og variasjoner av langsomme og nærmest mekaniske arbeidsteknikker. Hun jobber ofte med serier og variasjoner over tema, ut ifra en bestemt metode. 

 

Medvirkende til utstillingen:
Tekstil: Synnøve Mo
Trearbeid: Reidar Breivik
Tekst: Line Ulekleiv
Musikk ved åpning: Niilas
Kuratorisk arbeid: Hilde Methi

Synnøve Mo er en anerkjent norsk designer med en sjelden bredde innen faget, som spenner seg fra stylist og illustratør for en rekke internasjonale motemagasiner, skribent med egen fast spalte, til designer innen moteindustrien, pret – a – porter og assisterende designer for haute couture husene Givenchy og Christophe Rouxel i Paris. Siden hun ble årets nykommer under Oslo Fashion Week 2006 har hun hatt salg og produksjon av eget merke, med en trendfølsom og form bevisst tilhengerskare. Som en del av kollektivet Kunstnerne i Kirkeristen, har hun studio og butikk i Oslo sentrum. Synnøve Mo er spesielt kjent for sine tekstile print, hvor kjolen «Forest» ble kjøpt inn av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Hilde Methi er uavhengig kurator som bor i Kirkenes. Hun bygger langvarige samarbeid som trekker kunstneriske ideer i lokale kontekster. I løpet av de seneste årene har hun medkuratert Lofoten International Art Festival – LIAF 2019 inkludert Tangkongressen, som mottok den norske kunstkritikerprisen, Hábmet hámi, en vandreutstilling i regi av Samisk senter for samtidskunst i 2018-2019 og Dark Ecology (2014-2016, 2018), som i samarbeid Sonic Acts og en rekke andre aktører, produserte og presenterte en serie temporære stedsresponsive verk i den norskrussiske grensesonen. Enkelte av disse ble også vist i Amsterdam og andre norske og russiske byer. Methi har vært medredaktør for flere publikasjoner, den siste er Tangboka utgitt i 2020 av NNKS.

Peder Niilas Tårnesvik har i løpet av de siste årene etablert seg med stødig fotfeste som en av de mest interessante elektronika-artistene og produsentene vi har i Norge. Med prosjektet «Niilas» har han i 2020 virkelig tatt steget frem, som kulminerte i slippet av sitt første full-lengde album. Albumet «Also This Will Change» ble mottatt til strålende kritikk i Aftenposten og Bergens Tidende som begge trillet terningkast 6/6, noe som ble understreket da han stakk av med spellemannsprisen for «Årets Elektronika» for 2020. Niilas har et øye for detaljer som få andre, hvor han blander sjangre, utrykk og musikalske følelser i sitt helt eget lydlandskap. Han bruker felt-opptak, samples, live- og digitale instrumenter, med drypp av sin samiske bakgrunn som skaper et glitrende teppe av lyd.

Reidar Breivik er tidligere lærer, nå pensjonist og bosatt i Olderdalen. Deltar for første gang med arbeid i en utstilling. Reidar og Kristin har hatt en dialog det siste året om tre som materiale.