Kortfilmer i storformat

UTSTILLING: KORTFILMER I STORFORMAT!

Samisk senter for samtidskunst ønsker for sommeren å gjøre en av utstillingssalene om til en kinosal. Vi har fått nye gode stoler og kan ha et kinosal oppsett med betryggende avstand mellom stolene.SDG RE-ÅPNER (FILM)PROGRAMMET MED KORTFILMER I STORFORMAT.

Vi har invitert Ken Are Bongo (regissør/produsent/fotograf) og Johan Sara jr. (komponist/musiker) til å sette sammen et kortfilmprogram som varer i 30 minutter og som blir vist hver halvtime.

 

Filmer som vises fram til 30. august:

SEA SÁMI, SEE / Johan Sara jr. & Ken Are Bongo / 8:13 min.
Skuespiller: Susanne Hætta

Filmen om den sterke sjøsamiske kvinnen ved havet. I karrige kår og hardt klima har mennesker i det arktiske overlevd i uminnelige tider. Kvinnen bærer livet i det matriarkalske samiske samfunn og alle tunge bører. Hun sørger for at livet skapes, bevares og viderefører den sjøsamiske arven. Hun står naken i fjæra, stille, frosset, skuer ut over fjorden, vokter livet ut på havet, omringet av naturelementene som viser den sanne virkeligheten. Som i en drøm, som i et liv, skuer hun mot solnedgangen til solen forsvinner bak horisonten.

Filmen har tatt utgangspunkt i musikken til Johan Sara jr. sin trilogi: Sea Sami, See (2016), Transforming (2017) og Understanding (2019). Albumene er eterisk, suggererende og rørende vakre. Lydlandskapene er fargemettede og mørke, lyse og glitrende, tette og åpne på samme tid; en tilsynelatende pulserende materie, men med gjenkjennelig sykliske kvaliteter. Både musikken og filmen er basert i de sjøsamiske omgivelsene ved kysten.

 

KORTFILM FRA TRANSMISSION CD / Johan Sara Jr. / 7 min.
«Jeg har levd gjennom de forskjellige årstidene i den arktiske naturen, og ble oppmerksom på naturens lyder. Hver årstid har sin egen skygge av lyd, hvert dyr har en melodi og hver fugl har en distinkt sang. I -40 grader er stillheten merkbar. Disse lydene var vennene mine i min oppvekst, og er det fortsatt i dag. Jeg omgir meg med disse lydene, og jeg ønsket å overføre disse til musikken min, noe jeg har gjort på denne CD-en.»

(Johan Sara jr.)

 

DUORGGAT DOARGGISTIT / Ken Are Bongo, Joar Nango, Håvard Arnhoff / 3 min.

I «Duorggat doarggistit» hugges 4 små bjørketrær (duorga) ved et vann på vidda. Trærne kvistes og riset tas med, mens stammene blir stående igjen nedstukket i landskapet.


 

ARTISTER / PRESENTASJON

Johan Sara jr.

Ken Are Bongo

 

VI SELGER:

CD plater – Sea Sámi,See – trilogi:  enkel NOK 200 / alle 3 cd-platene NOK 500
Plakater – enkel plakat NOK 200 / alle 3 plakatene NOK 500