Kortfilmer i storformat

Samisk senter for samtidskunst ønsker for sommeren å gjøre en av utstillingssalene om til en kinosal. Vi har fått nye gode stoler og kan ha et kinosal oppsett med betryggende avstand mellom stolene.


Lørdag 4. juli kl. 18.00 åpner vi filmprogrammet «Kortfilmer i storformat».

Vi har invitert Ken Are Bongo (regissør/produsent/fotograf) og Johan Sara jr. (komponist/musiker) til å sette sammen et kortfilmprogram som varer i 30 minutter og som blir vist hver halvtime.
.

Filmer som vises fram til 30. august:
.
SEA SÁMI, SEE / Johan Sara jr. & Ken Are Bongo / 8:13 min.

Skuespiller: Susanne Hætta

Filmen om den sterke sjøsamiske kvinnen ved havet. I karrige kår og hardt klima har mennesker i det arktiske overlevd i uminnelige tider. Kvinnen bærer livet i det matriarkalske samiske samfunn og alle tunge bører. Hun sørger for at livet skapes, bevares og viderefører den sjøsamiske arven. Hun står naken i fjæra, stille, frosset, skuer ut over fjorden, vokter livet ut på havet, omringet av naturelementene som viser den sanne virkeligheten. Som i en drøm, som i et liv, skuer hun mot solnedgangen til solen forsvinner bak horisonten.

Filmen har tatt utgangspunkt i musikken til Johan Sara jr. sin trilogi: Sea Sami, See (2016), Transforming (2017) og Understanding (2019). Albumene er eterisk, suggererende og rørende vakre. Lydlandskapene er fargemettede og mørke, lyse og glitrende, tette og åpne på samme tid; en tilsynelatende pulserende materie, men med gjenkjennelig sykliske kvaliteter. Både musikken og filmen er basert i de sjøsamiske omgivelsene ved kysten.
.
KORTFILM FRA TRANSMISSION CD / Johan Sara Jr. / 7 min.

«Jeg har levd gjennom de forskjellige årstidene i den arktiske naturen, og ble oppmerksom på naturens lyder. Hver årstid har sin egen skygge av lyd, hvert dyr har en melodi og hver fugl har en distinkt sang. I -40 grader er stillheten merkbar. Disse lydene var vennene mine i min oppvekst, og er det fortsatt i dag. Jeg omgir meg med disse lydene, og jeg ønsket å overføre disse til musikken min, noe jeg har gjort på denne CD-en.»
(Johan Sara jr.)

.
DUORGGAT DOARGGISTIT / Ken Are Bongo, Joar Nango, Håvard Arnhoff / 3 min.
I «Duorggat doarggistit» hugges 4 små bjørketrær (duorga) ved et vann på vidda. Trærne kvistes og riset tas med, mens stammene blir stående igjen nedstukket i landskapet.

Presentasjon
Johan Sara jr.

Ken Are Bongo

 

Vi selger

CD plater – Sea Sámi,See – trilogi:  enkel NOK 200 / alle 3 cd-platene NOK 500
Plakater – enkel plakat NOK 200 / alle 3 plakatene NOK 500