Inghild Karlsen – MEARAS / PÅ ELLER I HAVET

UTSTILLING: MEARAS / PÅ ELLER I HAVET!

Inghild Karlsen er hovedutstiller i sommer på Samisk senter for samtidskunst.


 

KUNSTNEREN & KUNSTEN

Inghild Karlsen vil fylle vår store utstillingssal med et utvalg av kunstverk hentet fra tidligere produksjoner i kombinasjon med kunstverk fra de siste årene, og enkelte verk vises for første gang. Hun viser også et videoprogram i vårt filmrom.
I tillegg vil hun bevege seg ut av kunstnersenteret med å plassere en gruppe skulpturer utendørs, og disse blir et kunstnerisk bidrag for folk å se på og undre seg over i sommer til de tas ned i september.

Sommeren 2018 var Inghild Karlsen på en reise i Finnmark, hun besøkte bl.a. Karasjok og fikk se Samisk senter for samtidskunst for første gang. Hun tente umiddelbart på idéen om å komme tilbake og gjøre en utstilling her, hvor det store åpne rommet gir muligheter som få andre visningssteder har. Vi er glad det nå vil skje og at vi går mot en sommer med mer åpenhet og mulighet for folk til å reise og ta del i kunst- og kulturopplevelser.

Inghild Karlsen føler en sterk tilknytning til landsdelen hun kommer fra. Hun har samarbeidet med kunstnermiljøene her, bl.a. med Hålogaland teater, Beaivváš Sámi Našunálateáhter og Barents Spetakkel/Pikene på Broen. Flere av hennes kunstverk tar sitt utgangspunkt i håndverksteknikker, materialer, særlige stedlige forutsetninger, landskap og fenomener i nord. Noe også publikum vil se i utstillingen på Samisk senter for samtidskunst, blant annet vil vi få se en gruppe trollkrabbe skulpturer.

Karlsen mottak nylig Rune Brynestads minnestipend for 2021. Norges mest høyt hengende kunstnerstipend på 400 000 kroner. Komitéen for stipendet uttalte ved tildelingen bl.a.: Karlsen har i en rekke av sine arbeider tatt utgangspunkt i konkret kulturhistorie, landskap og levesett i nordlige områder. I hennes dynamiske og utforskende kunstpraksis har et særegent vokabular vokst frem, vel så inspirert av lokal kultur og tradisjon, som av den europeiske kunsthistorien. Karlsen har gjennom sitt arbeid gitt nordnorsk kultur et kunstnerisk språk. 

Inghild Karlsen (f. 1952) er en av de mest sentrale kunstnerne som kommer fra Nord-Norge, og som er aktiv i dag. Hun har vært aktiv som kunstner i over 40 år. Hun bor og arbeider i Tromsø og Oslo. Karlsens kunstneriske praksis er svært omfattende, hun er ikke mulig å plassere enkelt. Hun utforsker materialer, steder og nye ideer hele tiden. Hun arbeider innen en rekke medier bl.a. installasjon, tekstil, skulptur, foto, performance og scenografi. Hennes kunst har vært vist i Norden, Asia, Latin Amerika og USA.

Hun startet sin videre skolegang ved den tidligere Husflidskolen for Troms (1970-71) og gikk videre ved Statens håndverks- og kunstindustriskolen, avdeling for tekstil (Oslo 1972-74), videre har hun studert ved Statens lærerhøgskole i forming, billedvev (Oslo 1974-75), Vestlandets Kunstakademi (Bergen 1976-81) og Konsthögskolan i Stockholm, avdeling for skulptur (1981-82).

 

Portrettbilde: Inghild Karlsen
Fotograf: Susanne Hætta

 

Hvalkranie
Fotograf: Inghild Karlsen