Ánde Somby: Yoiking with the Winged Ones

Ánde Somby og Christohper Watson

Rå og sjelfull joik i lydinstallasjonen Yoiking With the Winged Ones med Ánde Somby

Hele SDGs store sal fylles av joik og naturlyder i installasjonen Yoiking with the Winged Ones med joikeren og kunstneren Ánde Somby. I samarbeid med lydkunstneren, Christopher Watson, tilbys en eksklusiv musikkopplevelse for besøkende. Parallelt vises en utstilling med Ándes håndsydde og individuelt designede luer med utgangspunkt i den tradisjonelle samiske herreluen fra Karasjok.

«Joik er Stonehenge som ikke er laget av stein» sier Ánde Somby når han forklarer hva joik er. «Den symbolske verdien av joik er enorm. Joik kommer fra evig tid og har overlevd – og er sterkere enn noensinne i dag – til tross for at det romerske imperiet, kristendommen og senere forskjellige nasjonale stater har hatt en krig mot joiken» fortsetter han. I dette prosjektet Yoiking with the Winged Ones framstilles både den tradisjonelle joiken «Ulv» og selvkomponerte joiker. Joikene er spilt inn på felt, der stedets lyder utfyller Ánde Sombys urkraftsjoik. Christopher Watson har gjort lydopptak av både Ándes joik og stedets lydlandskap. Vinylplaten som ble utgitt i 2017 utvikles nå til en mektig og magisk lydinstallasjon og joik skulptur på SDG, der Watson svarer for 6 kanals lydbehandling.

 

Ánde Somby har joiket siden han var 16 år gammel, og som artist siden 1974. Somby har opptrådt over hele verden enten som joiker eller som medlem i band; Vajas og senere i bandet Sombán.

Christopher Watson er musiker og lydkunstner. Han er en av verdens ledende lydopptaker av dyreliv og naturfenomener, blandt annet kjent for å ha jobbet med lydopptak til David Attenboroughs kjente BBC naturdokumentarer. Han er også grunnlegger av den innflytelsesrike Sheffield-baserte eksperimentelle musikkgruppen Cabaret Voltaire (1971). “Lydene av våre forfedre er gått tapt i England, sånn som det er i mange land i verden. Å høre noen joike om noen eller noe, slo meg som rått og ga meg en ekte urtidsfølelse!”, sa Christopher Watson da han tok lydopptak av Ánde Somby, i en fjelldal en times gåtur fra Kvalnes.

Innstallerings ide og teknisk assistanse ved Elin Már Øyen Vister, selv lydkunstner og medlem av arbeidsgruppen Røst AiR.

 

Yoiking With The Winged Ones utgivelsen på Ash International ble initiert som et samarbeid mellom Ánde Somby og Chris Watson av A.K Dolven i 2016