Samisk senter for samtidskunst (SDG) har egenproduserte utstillinger på turné i 2019. Samtlige utstillinger består av samisk samtidskunst og kunstduodji (dáiddaduodji) (kunsthåndverk) fra verdens største samling av samisk samtidskunst og kunstduodji, forvaltet av RiddoDuottarMuseat-Samisk Kunstmagasin (RDM-SDM) i Karasjok. Samlingen av samisk samtidskunst og kunstduodji har årlig tilvekst og består av ca 1400 verk. Utstillingene er del i et 3-årig prosjektsamarbeid mellom RiddoDuottarMuseat (RDM) og SDG. Utstillingene er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør for SDG.

ILLUMINATION

Visninger:

26.9 – 3.11. Stormen Bibliotek, Bodø

24.8. – 22.9. Kulturbadet Galleri, Sandnessjøen

28.6. – 11.8. Vefsn Museum, Mosjøen

25.4. – 11. 6. Hamsunsenteret, Hamarøy

.

Illumination er et utvalg av ni samiske kunstnere som alle er opptatt av å utforske maleriet som medie og det visuelle språkets muligheter. Dette er ikke en utstilling som fokuserer på politiske spørsmål og identitetsproblematikk som flere større utstillinger med samisk kunst har gjort de siste årene, utstillingen fokuserer mer på form og åndelighet. Problemstillingen kan vi enkelt si er maleriet selv! Utstillingen viser tendenser fra slik maleriet har utviklet seg fra 1970-tallet til i dag med å inkludere kunstnere av ulike generasjoner og tradisjoner. Utstillingen inneholder malerier i variert størrelser og motivene er i stor grad abstrakte og mer antydende.
.

Kunstnere
Per Enokssen, Asbjørn Forsøget, Josef Halse, May-Liss Nilsen, Elly Mathilde Novvale, Synnøve Persen, Outi Pieski, Lena Stenberg og Stein Erik Wouhti.

TIME FOR SCULPTURE #1 MUORAS ÁRDNAN

Visninger:

15.6. – 1.9. Várjjat Sámi Musea /Varanger Samiske Museum, Varangerbotn

 

Utstillingen fokuserer på bruk av tre som hovedmateriale i skulpturer og objekter. Denne tradisjonelle materialbruken har en særlig betydning i Sápmi både i skulptur og duodji. Utstillingen ble første gang vist på Samisk senter for samtidskunst i januar 2019.
Les mer…

HÁBMET HÁMI / MAKING FORM

Visninger:

11.10. – 8.12. Tromsø Kunstforening

9.3. – 17.4. Terminal B – Pikene på Broen, Kirkenes

.
I utstillingen Making Form møtes kunstnere med et sterkt forhold til form og materiale, og til åndelig og sanselig kunnskap. Utstillingen kombinerer nyere arbeid fra inviterte kunstnere med et utvalg viktige og toneangivende arbeid fra Sámi Dáiddamagasiidna/Samisk Kunstmagasin (RiddoDuottarMuseat). Samlet gir denne utstillingen et nytt perspektiv på den samiske kunstens uttrykk, tradisjoner og utvikling. Utstillingen ble første gang vist på Samisk senter for samtidskunst i 2018. Les mer…