Min opprinnelse, min kultur

Geir Nustad

Min opprinnelse, min kultur

01.07-17.09.2023

Utstillingsåpning 01.07.2023 kl 18:00

 

Geir Nustads utstilling «Min opprinnelse, min kultur» er en refleksjon over hans families opprinnelse i det samiske geografiske området og samisk kultur. Gjennom omfattende arbejde og utforskning av den åndelige verdenen og dagliglivet til det samiske folket, har Nustad skapt en serie tredimensjonale objekter og installasjoner som er en del av hans gjenoppdagelse av sin samiske arv som kunstner.

Nustads fascinasjon for det tradisjonelle samiske håndverket duodji er tydelig i hans arbeid, som i hovedsak fokuserer på glasskunst. Han har latt seg inspirere av tradisjonelle, treutskårne drikkekopper, kniver og trommer, og oversatt dem til imponerende glasskulpturer som er integrert i hans skulpturelle installasjoner. På denne måten har Nustad gitt disse objektene nytt liv, tatt dem ut av deres vanlige setting og presentert dem på en ny og spennende måte.

En av de unike aspektene ved glasskunst er at den kreative prosessen i seg selv er like viktig som det estetiske resultatet. Derfor planlegger Nustad å holde en demonstrasjon av hans kreative produksjon før utstillingen åpner, der besøkende kan oppleve kunstnerens kreative prosess på nært hold.

Nustads installasjoner reflekterer over den komplekse historien til det samiske folket og deres koloniale fortid, som innebar separasjon av samiske familier og et ønske om å bevare sin egen kultur og tradisjon. De ulike elementene i hans installasjoner representerer kapitlene i hans personlige reise for å gjenopprette forbindelsen med sin samiske arv og oppdage sin plass innenfor denne.

Geir Nustad har en Bachelor i billedkunst fra Gerrit Rietveld Academie, glassavdelingen, i Amsterdam, Nederland (2012). Han har også deltatt på ulike masterklasser innenfor glasskunst og design, inkludert en masterklasse med Devide Fuin Glasblaserij på National glasmuseum i Leerdam i 2020 og en masterklasse med Martin Janecky i 2016.

 

Gjesteutstiller: Silja Skoglund