Mottakere av BKH-stipendet 2024

Vi er begeistret for å annonsere mottakerne av BKH-produksjonsstipendet for 2024. Disse kunstnerne har blitt anerkjent for sine fremragende prosjekter og deres engasjement for å utforske ulike fortellinger og perspektiver.

 

Lena Stenberg

Lena Stenbergs prosjekt vever sammen arkeologi, historiefortelling og kunstnerisk praksis. Gjennom gamle fotografier har Stenberg lykkes med å finne tilbake til familiens sommerboplass, og i samarbeid med Tromsø kommune og Sametinget vil hun reise en kåte/ gamme på stedet. Dokumentasjonen og formidlingen av hennes prosjekt ved Nordnorsk Kunstmuseum er integrerte deler av hennes stipendsøknad.

 

Hans Ragnar Mathisen og Lin Pei-Han

Et vedvarende tverrkulturelt samarbeid mellom to kunstnere, Hans Ragnar Mathisen og Lin Pei-Han, har blitt anerkjent for sin fremming av kulturell og kunstnerisk utveksling. Deres utforskning av urbefolkningens identitet, kulturelle utfordringer og aktivisme danner grunnlaget for deres kunstneriske arbeid og kaster lys over moderniseringens innvirkning på tradisjonelle livsstiler. Juryen anser deres grenseoverskridende og intergenerasjonelle dialog som et vitalt prosjekt som skal vises ved SDG i 2026.

 

Marte Lill Somby

Marte Lill Sombys kommende separatutstillinger i Sápmi i 2024 og 2025, henholdsvis ved SDG og AZK, vil være kraftfulle plattformer for hennes kunst. Juryen understreker hennes prosjekt, «Skrevet i stein,» som tar opp erfaringene til samiske kvinner som har opplevd psykisk, fysisk eller seksuell vold og overgrep i nære relasjoner i Sápmi. Hennes arbeid, som omfatter fotografi, skulptur, språk og lyd, bringer disse historiene til lys på dype måter.

 

Liselotte Wajstedt

Liselotte Wajstedt er på en reise for å utforske resonans med joik, den tradisjonelle samiske kunst. Gjennom bevegelse, dans og instrumenter søker hun å fange essensen av naturens lydbilde. Arbeidet hennes tar form som kortfilm, animasjon, bilder og lyd.

 

 

Vi gratulerer Lena Stenberg, Hans Ragnar Mathisen, Lin Pei-Han, Marte Lill Somby og Liselotte Wajstedt med BKH-stipendet for 2024!