Marja Bål Nango, Kristin Tårnesvik, Julie Edel Hardenberg

Utstillere: Marja Bål Nango, Kristin Tårnesvik og Julie Edel Hardenberg.

Det handler om film, det handler om identitet og det handler om språk. Tre spennende temaer i en utstilling.

 

Hun både begeistret og provoserte publikum ved Tromsø internasjonale filmfestival med kortfilmen Halvt ditt, halvt datt. Nå viser hun den i Karasjok, på Samisk senter for Samtidskunst. Marja Bål Nango er en ung filmskaper som allerede har gjort seg bemerket. I filmen Halvt ditt, halvt datt får vi ta del i de viktige forhandlingene om hva og hvem er jeg, gjennom flere intervjuer med flerkulturelle personer. Selv er hun same, oppvokst i Norge. Men er hun først og fremst same, eller først og fremst norsk? Hvor er hennes lojalitet? Nango har også med seg ytterligere tre filmer til utstillingen, filmer som etter det hun sier selv, er veldig forskjellig fra Halvt ditt, halvt datt.

Julie Edel Hardenberg er født og oppvokst i Grønland. Hennes bidrag til denne utstillingen er Sapiitsut (Helter), en serie filmplakater bygd på imaginære spillefilmer, hvordan de ville sett ut hvis filmene var skapt i Grønland, og iscenesatt av grønlendere i dag. Hardenberg mener at alle mennesker bærer på en historie, kanskje til og med en som er så interessant at historien er verd å lage en film om. Hovedrollene på Hardenbergs filmplakater derimot, er ikke kjente filmstjerner eller mediapersoner, men hverdagsmennesker.

Kristin Tårnesvik ser på språkprosessen, hvordan vokabular og ord bidrar til framstillingen av identitet og legitimerer stereotypier. Tårnesviks prosjekt er basert på materiale fra bokutgivelser, postkort og manifester utgitt i perioden 1914 – 1950. Plakatene på denne utstillingen er bygd på boka Samekulturen, utgitt 1958 av Tromsø Museum.