The Lost One

Utstiller: Liselotte Wajstedt.

I installasjonen «The Lost One» formidler Liselotte Wajstedt sin mormors historie. Verket handler om en elsket mormor og hennes omveltende livsvalg. I prosessen oppdager Wajstedt nye sammenhenger i familiehistorien, sammenhenger som også berører samisk historie og allmennmenneskelig spørsmål. I verket veves det gamle og det nye og formidles sensitivt i en muntlig fortelling, en film, et bilde og ei kofte.

 

Liselotte Wajstedt undersøker sin mormors historie og finner koblinger til sitt eget liv. Fortellingen, som kunstneren selv forteller i et lydopptak, handler om en elsket mormor og hennes omveltende livsvalg. Tross sin læstadianske tro og sosial fordømmelse bryter hun opp fra et tilsynelatende perfekt ekteskap for å leve sammen med en annen mann. Liselotte tar utgangspunkt i egne minner og avdekker en større historie. Som voksen begynner hun å forstå sammenhenger som hun tidligere ikke har reflektert over.

I filmen veves familie-fotografier og naturbilder sammen. De akkompagneres av musikk av Hanna Nutti, som har tolket fortellingen i tekst og musikk. I filmen syr Liselotte en hvit kofte til sin mormor med symaskinen hun har arvet fra henne. På kofta har hun trykket en rekke bilder fra mormorens liv. Elle Máret Valkepää har laget smykkene til kofta. Kofta er utstilt sammen med et fotografi som portretterer Liselotte i kofta.

 

Liselotte Wajstedt (f.1973) er kunstner og filmmaker. Hun bor og arbeider i Kiruna. Filmene hennes beveger seg ofte i grenselandet mellom dokumentar og eksperimentell kunstfilm.