Leŋges hearggi / En färd genom nätternas natt / Mátki ijaid ija čađa

Fredrik Prost (f. 1980) er en duojár og forfatter som ga ut sin bok, «Leŋges hearggi, sáhčal fatnasa,» i 2023, som omhandler samisk sjamanisme. Prost har over 20 års erfaring med forskning på samiske åndelige tradisjoner og bruker poesi, eldgamle kilder og historier for å levende illustrere samisk åndelig arv. Hans hovedfokus er på duodji, et felt han har arbeidet innenfor i over 25 år, og han har blitt dypt kjent med det gjennom sitt håndverk. Han har flere ganger blitt invitert til å holde foredrag og kurs om samisk åndelighet over hele Sápmi. Et av hans verk, en installasjon med tittelen «Tidstrumman,» ble stilt ut på Östasiatiska Museet i Stockholm i 2022. Prost er en håndverker, kunstner og forfatter hvis arbeid sterkt reflekterer samisk kultur, håndverk og åndelighet. Gjennom sine skrifter formidler han en hjertelig og dyp forståelse av forholdet mellom mennesker, elementene og naturen.

Inga-Wiktoria Påve (f. 1990) er en kunstner som samarbeidet med Prost om boken «Leŋges hearggi, sáhčal fatnasa.» Basert på Prosts fortellinger skapte Påve vakre, stemningsfulle illustrasjoner som gir en unik dimensjon til boken. Hun har tidligere illustrert bøker som har blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Påve er en billedkunstner, håndverker og kunstner. Hennes kunst frembringer mangefasetterte historier hvor menneskelige følelser og betydelige elementer blir fremstilt med dramatisk bevegelse og lys. I sin kunst fokuserer hun på samiske forfedres historier, hverdagsliv og det dype åndelige livet til det samiske folk.

I utstillingen med tittelen Leŋges hearggi / En färd genom nätternas natt / Mátki ijaid ija čađa presenterer Påve og Prost de kunstneriske aspektene av boken, hvor de har som mål å fremheve utvalgte illustrasjoner fra boken. Prost har laget tre trommer som er sentrale i utstillingsrommet. Hver tromme er knyttet til forskjellige samiske regioner. Prost har brukt over 20 år på å tilegne seg kunnskap om tradisjonene i disse regionene, og han har tidligere laget og studert sjamantrommer. Prost presenterte først denne flerlagsutstillingen i Sámi duodji-huset på Jokkmokks vintermarked i 2017, og det var da Prost bestemte at hans trommer utelukkende skulle eies av samiske folk for å sikre at tradisjonen forblir dypt forankret i det samiske samfunnet, slik det var før. Denne utstillingen er en forlengelse av både boken og Prosts første utstilling i Jokkmokk. Prosts trommer og Påves visuelle kunst sammen presenterer en unik, mangfoldig historie for seerne, som kan dykke ned i en evig verden gjennom utstillingen.