Kunstner i fokus — PETTERI LAITI 

UTSTILLING: KUNSTNER I FOKUS — PETTERI LAITI!

Visningsperiode: 01.10. – 15.11.2020

Duojár Petteri Laiti (1950), er en pioner innenfor duodji faget. Han kommer fra Utsjok kommune i Finland og er i dag bosatt i Enare. Produksjonen hans består av tradisjonelt samisk håndverk, og kunsthåndverk med høy kunstnerisk kvalitet. Hans foretrukne materialer er reinsdyrhorn, reinsdyrskinn, sølv, gull og rirkule (av bjerk, gran eller furu). Med disse materialene for hånden utformer han unike objekter og bruksgjenstander.


 

Mine verk er formet ut fra tradisjonell kunnskap, men slik at de kan brukes etter nåtidens behov.

– Petteri Laiti

 

KUNSTNEREN & KUNSTVERKENE

Petteri Laiti startet med håndverk i skoleårene på begynnelsen av 60-tallet. I skoleferiene laget Laiti for eksempel smørbokser, som han byttet til seg klær i lokalbutikken. Laitis far var håndverker og lagde pulker, sleder, seler til reinsdyr, esker og kurver. Som gutt hadde Petteri derfor god muligheten til å lære hvordan forskjellige verktøy kunne brukes og ta til seg kunnskap om materialer. Sin yrkesferdighet i håndverk har han altså tilegnet seg gjennom tradisjonell opplæring.

Petteri Laiti startet tidlig å jobbe i skogen, med reindrift og på byggeplasser. Laiti gikk videre fra dette til ulike kurs i håndverk og duodji. Han var elev på Samernas folkehögskole i Jokkmokk. I 1975 tok Laiti pedagogisk eksamen ved Lahtis lærerskole og fikk med det, den formelle kompetansen for å selv kunne drive undervisning. I 1980-84 utdannet han seg videre til sølvsmed ved Lathis guldsmedskole. Petteri Laiti grunnla selskapet Samekki i 1995 (facebook: samekkiduodji). Etter at han gikk av med pensjon i 2015, har sønnen, Sami Laiti, overtatt selskapet og følger i farens fotspor.

Petteri Laiti har siden 1973 deltatt på utallige utstillinger i Finland, i Norden og videre ut i verden bl.a. i Nederland, Færøyene, Italia, Spania, Canada, Nord-Amerika, Japan og Russland. Laiti har blitt tildelt flere priser for sitt arbeid. Laiti fikk i 1989 den finske statens kunstindustripris og han har også fått Enare kommunes kulturpris. Våren 2019 mottok han en hederstittel som æresdoktor ved Universitetet i Lappland. Han er medlem i Sámi Dáiddačehpiid Searvi (Samisk kunstnerforbund), og har deltatt i en rekke utstillinger i regi av dem, sist under Samisk kunstfestival i Alta i 2019.

Det samiske håndverket kjennetegnes av bestanddelene estetikk, form og funksjon. Petteri Laiti kombinerer alt dette med en sikker indre forståelse av tradisjon, materialanvendelse og kunstnerisk integritet. For fullt ut å forstå det samiske håndverkets genuinitet, må man ha vokst inn i den natur det kommer fra. Årstidene, snøen, regnet, vindene. Alt som former naturen og gir forutsetninger for det som er mulig å skapes.


 

Utstillingen er del av et samarbeid mellom SDG og Samisk kunstmagasin/RDM, hvor en stor del av gjenstander er lånt ut fra, i tillegg til innlån fra kunstneren selv.

 

Foto: Stuorra gárri, 2004, Mihku Biehtár – Petteri Laiti. Fotograf: Anita Bjørnback / Sámi Dáiddaguovddáš.
Foto: Mihku Biehtár – Petteri Laiti. Fotograf: Astrid Helander / Ávvir.