Geir Tore Holm – Lakta / Grensesnitt

Geir Tore Holms like poetiske som aktivistiske estetikk møter i utstillinga Grensesnitt, en rik presentasjon på SDG av en av Sápmis og Skandinavias viktigste kunstnere. Med like deler underfundig refleksjon og konkrete aksjoner forteller Geir Tore Holm om livssykluser og natur, om hvordan menneskene lever på sin planet, og om det truede og det livgivende.

Det er en sjenerøs og innholdsrik utstilling som Geir Tore Holm inntar SDGs utstillingsrom med. I et mangfold av arbeid fra de seneste årene, storslagne og meditative, stilles spørsmål om menneskets relasjon til natur, utforskes livssyklusen hos både mennesket og naturen. Nøyaktige, eksakte og detaljerte observasjoner kombineres med reflekterende kommentarer. Refleksjon og ettertenksomhet kombineres med konkrete og handlingsorienterte arbeid, ofte med praktisk kunnskap om for eksempel naturbruk, overlevelse og handens kunnskap. Geir Tore Holm arbeider i ett brett spektrum av medier og uttrykk. I utstillinga Grensesnitt møter besøkeren fotografi, video, videoinstallasjon, skulptur og objekt i Geir Tore Holms hittil mest omfattende separatutstilling.

Bland de arbeid som merkes i denne utstilling er bland annet den storslagne videoinstallasjonen og tittelverket Grensesnitt, der is møter stein i en projeksjon som fyller en hel vegg, og den smukke og brutale installasjonen Fughetta der musikk og lys blir skapt av glaserte reinsdyrs kropper. I videoarbeid som Vintersolverv 2016 og Sommersolverv 2013 utsetter sig kunstneren for værets og naturens makter samtidig som naturens årssyklus synliggjøres. Verkslisten omfatter nærmere førti arbeid og legger alt til rette for en stor utstillingsopplevelse.

Geir Tore Holm er oppvokst i Manndalen i Kåfjord. Han bor og arbeider på gården Ringstad i Skiptvet, Østfold. Parallelt til individuelt arbeid med video, fotografi, skulptur, performance og installasjoner, har han formidlet, skrevet om og undervist i samtidskunst siden han gikk ut fra Kunstakademiet i Trondheim i 1995. Han etablerte Balkong i Trondheim i 1993, med bruk av boligen som visningssted. Undersøkelser av sammenhengene for kunstnerisk praksis og kunst som praktisk dialog vært sentralt i virksomheten.

Disse hjemmebaserte erfaringene har ført til et vidt spekter av engasjement. I 2003 startet han sammen med sin partner Søssa Jørgensen arbeidet med Sørfinnset skole/ the nord land i Gildeskål i Nordland. Dette pågående prosjekt dreier seg om naturbruk, økologi, kunnskapsutveksling og byggevirksomhet. Geir Tore Holm var prosjektleder for etableringen av Kunstakademiet i Tromsø i 2007. Han er for nærværende stipendiat i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Kunsthøgskolen i Oslo med prosjektet Poetikk for estetikk i endring. Han er innehaver av Statens garantiinntekt for kunstnere og mottaker av John Savio-prisen 2015.

For mer informasjon og pressemateriel, kontakt Jan-Erik Lundström, Sámi Dáiddaguovddáš, +47 94138797, post@samidaiddaguovddas.no