Got Democrazy

Utstiller: Anders Sunna

Anders Sunna er en ung kunstner som gjerne provoserer. Utstillingen Got Democrazy består av collage og installasjon, og viser bilder hvor kontrastene mellom reindrift og politikk kommer tydelig fram. Han vil fortelle hvordan samfunnet fungerer, og hvordan verden egentlig ser ut. Han tar for seg historien til sin familie og andre reindriftsamer i Sverige. Hans bilder forteller ofte flere historier, og i hans collager og installasjoner forteller han baksiden av historiene. Baksiden som ikke er så vakker, vil han bringe fram i lyset.

 

Allerede som ung gutt bestemte Anders Sunna seg for å bli kunstner. Sunna fikk jobbe sammen med kunstneren Lars Pirak en periode, hvor han utviklet en egen stil. Anders Sunna er født i 1985 i Kieksiäisvaara, Pajala kommune. Han har sin utdanning fra Konstfack i Stockholm, ved avdelingen for fri kunst, og Umeå Konstskola. Han har stilt ut ved Liljevalchs vårsalong og hatt flere utstillinger ved gallerier i bl.a. Umeå og Stockholm. I 2009 var han årets Unge Kunstner på Riddu Riddu festivalen.

Sammen med fotografen Michiel Brouwer har Anders Sunna vakt stor oppmerksomhet i Jämtland og Härjedalen med utstillingen Maadtoe. Utstillingen viser Sveriges mørke historie om behandlingen av samer, og hvordan samer enda idag blir behandlet.