Søskenutstilling

Utstillere: Roald Grimsø, Helene Marita Grimsø Cappelen, Hans Ragnar Mathisen og Gerd Grimsø.

Søskenutstillingen skal være en utstilling med arbeider av alle fire søsknene, som er eller har vært medlemmer i SDS i en årrekke.

 

Miljø og arv spiller sammen, og personlighetstrekk kan ikke bestemmes av kun en av delene. Mange har bastante oppfatninger om betydningen av arv og miljø, og det er kanskje derfor et tema som det er lett å reise debatt om.

Forskere hevder å ha funnet frem til trekk som viser hvor i søskenflokken du er, og forsøkt å avgrense ”samme miljø” som ”samme familie” eller ved å vise til likhet i sosioøkonomiske oppvekstforhold. Forskning innenfor læringspsykologi og atferdsanalyse viser at atferd påvirkes av mye mer detaljerte miljøvariabler, og som i kaosteori vil små forskjeller lede til andre forskjeller og så videre. Det at så mange søsken er organiserte billedkunstnere er sjeldent. Et poeng med utstillingen vil derfor være å reflektere over likheter og forskelligheter i forhold til tematikk, motivvalg og teknikker, individuelt og søsknene i mellom.

 

Gerd Grimsø jobber i hovedsak med maleri og arbeider som har slektskap til naturen og utspring fra kystlandskapet hun bor og arbeider i, og henter kraft fra naturen til det visuelle uttrykket. Gerd Grimsø har hatt en rekke utstillinger bl.a ved Galleri Elvetun, SDS Karasjok,Volda Kunstlag , Galleri Svea, Stockholm og Vadsø Kunstforening. Gerd Grimsø er innkjøpt av bl.a Finnmark Fylkeskommune, Sametinget Norge, Karasjok Kommune og har mottatt stipend fra bl.a Sámi Dáiddaguovddáš, Sametingets Kunstnerstipend og BKH Stipend for eldre Kunstnere.

Helene Marita Grimsø Cappelen har sin utdannelse fra Hochschule für Musik und dartstellende Kunst, Wien, The School of the Art Institute of Chicago, Chicago, i tillegg til kunsthistorie og webdesign. Hun jobber i hovedsak med maleri, og er medlem av bl.a Samiske kunstneres forbund, NBK (Norske billedkunstnere) og NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening). Helene Marita Grimsø Cappelen har hatt mange utstillinger i inn og utland, og bl.a også virket som utstillingsleder og utstilling og interiørarkitekt.

Roald Grimsø jobber i hovedsakmed akvarell og «gjennom den transparente akvarellfargen, prøver jeg å fange det fantastiske lyset i naturen”. Roald Grimsø bor og arbeider i Bergen, og har en årrekke vært organisert billedkunstner i SDS, Samiske kunstneres forbund og i NBK, Norske billedkunstnere. Han er nå medlem i BKFH, Bildende kunstneres forening i Hordaland, og har hatt en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt, og er innkjøpt av private såvel som offentlige samlinger.

Hans Ragnar Mathisen er maler, grafiker og forfatter. Han ble utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskoles malerlinje og Statens Kunstakademi, maleri og grafikk hos blant annet Ludvig Eikaas. Han var en av initiativtakerne til stiftelsen av Samisk Kunstnergruppe i 1974. Mathisen har hatt en rekke separatutstillinger og utsmykningsoppdrag og er innkjøp av blant annet Nordisk Ministerråd, København og Samisk Kulturråd, Troms Fylkeskommune.