Bærekraftig og livlig tegerarbeid

UTSTILLING: BÆREKRAFTIG OG LIVLIG TEGERARBEID

Utstillingsperiode: 04/07/2020 – 30/08/2020.

Samisk senter for samtidskunst re-åpner med utstillingen: Bærekraftig og livlig tegerarbeid med duodji i fokus.


 

UTSTILLINGEN & TEKNIKKEN

Teger/rotsløyd er en duodji teknikk som det er stadig mer interesse for. Det holdes kurs i teknikken og yngre utøvere ser ut til å finne nye måter å bruke teger på i design av f eks smykker og brosjer, samtidig holdes tradisjonene i hevd med å lage tradisjonelle bruksgjenstander som boller, korger og små bokser.

I denne perioden ønsker SDG å fokusere på denne teknikken og de fascinerende arbeidene som er mulig å få til med bruk av tålmodige og dyktige hender. Utstillingen er utviklet i samarbeid Samisk Kunstmagasin/RDM og det vil utstilles gjenstander fra deres samling men også innlån fra Varanger samiske museum i Nesseby. Samisk Høgskole ved professor Gunvor Guttorm i Kautokeino har bidratt til utstillingen med både tekst og intervju og verk. I tillegg vil duodji-utøvere bidra med nye arbeider.

Til utstillingen lages en ny utstillingsdesign og vi vil også kunne se foto og film som formidler teknikken.


 

Her vil man kunne se arbeider av:
Hjördis Löfgren, Margit Kitok Åstrøm, Gunhild Tjikkom, Fia Kaddik, Ellen Kitok Andersson, Tyyne Domna Foronoff, Elle Valkeapää, Matleena Fofanoff, Vladimir Seljutin, Katarina Spik Skum, Hanne Mikalsen, Anna-Stina Svakko, Gunvor Guttorm.

 

Foto: SVD-da 0163 Åstrøm, Margit Kitok, 1925, Kurv med lokk, 1985. Bjørketeger og hornknapp, 16 x 24 cm.

Foto lånt fra RDM-Samisk Kunstmagasin.