Bærekraftig og livlig tegerarbeid

Publikum ønskes velkommen tilbake lørdag 4. juli kl. 18:00. Samisk senter for samtidskunst re-åpner med utstillingen «Bærekraftig og livlig tegerarbeid» med duodji i fokus.

Teger/rotsløyd er en duodji teknikk som det er stadig mer interesse for. Det holdes kurs i teknikken og yngre utøvere ser ut til å finne nye måter å bruke teger på i design av f eks smykker og brosjer, samtidig holdes tradisjonene i hevd med å lage tradisjonelle bruksgjenstander som boller, korger og små bokser.

I sommer ønsker SDG å fokusere på denne teknikken og de fascinerende arbeidene som er mulig å få til med bruk av tålmodige og dyktige hender. Utstillingen er utviklet i samarbeid Samisk Kunstmagasin/RDM og det vil utstilles gjenstander fra deres samling men også innlån fra Varanger samiske museum i Nesseby. Samisk Høgskole ved professor Gunvor Guttorm i Kautokeino har bidratt til utstillingen med både tekst og intervju og verk. I tillegg vil duodji-utøvere bidra med nye arbeider.

Her vil man kunne se arbeider av
Hjördis Löfgren, Margit Kitok Åstrøm, Gunhild Tjikkom, Fia Kaddik, Ellen Kitok Andersson, Tyyne Domna Foronoff, Elle Valkeapää, Matleena Fofanoff, Vladimir Seljutin, Katarina Spik Skum, Hanne Mikalsen, Anna-Stina Svakko, Gunvor Guttorm.

Til utstillingen lages en ny utstillingsdesign og vi vil også kunne se foto og film som formidler teknikken.


Utstillingsperiode 04.07. – 30.08.2020.

 

Foto: SVD-da 0163 Åstrøm, Margit Kitok, 1925, Kurv med lokk, 1985. Bjørketeger og hornknapp, 16 x 24 cm.
Foto lånt fra RDM-Samisk Kunstmagasin.