PROSJEKT – VOI VOI I SAMARBEID MED NORSKE KUNSTFORENINGER | Rose-Marie Huuva

Rose-Marie Huuva

Utstilling Rose-Marie Huuva: Reflekšuvnnat/Refleksjoner vises nå på RDM-Porsanger museum.

Visningsperiode 03.09. – 30.10.2021.
Adresse: Torget, Lakselv sentrum


KUNSTEN

Utstillingen Reflekšuvnnat viser et utvalg av Huuvas arbeider fra 80-, 90- og 2000-tallet, et spenn på 30 år. Tittelen på utstillingen henspiller på muligheten tidens gang gir for refleksjon rundt tematikk – innen et kunstnerskap og i sammenstillingen av kunstverk til en utstilling. Huuva er opptatt av materialbaserte teknikker med nærhet til samisk håndverk og duodji. Kunstnerens arbeid reflekterer over samisk historie og egen identitet. I utstillingen vil man kunne se duodji og kunsthåndverk, skulpturer og objekter. Kunstneren tar i utstrakt grad i bruk organisk materiale som skinn og pels, i hovedsak fra rein. Verkene er lånt fra samlingene RiddoDuottarMuseat-Samisk Kunstmagasin og Nordnorsk Kunstmuseum.

Utstillingen er en del av utstillings- og formidlingsprosjekt  «Voi Voi vi er på utstilling!» – et tredelt prosjekt bestående av ti ulike utstillinger i kunstforeningene, et formidlingsprosjekt og et program bestående av foredrag, kunstner samtaler, filmprogram og konserter. Prosjektet som helhet har varighet fra september 2020 og ut november 2021 og tar sikte på å treffe et bredt lag av befolkningen innen alle aldersgrupper.

 

KUNSTNEREN

Rose-Marie Huuva er født 1943 i Gabna sameby i Jukkasjärvi og er i dag bosatt i Kiruna. Hun har vært aktiv som billedkunstner, duojár (samisk håndverker og kunsthåndverk) og forfatter i over 50 år, og regnes som en ledende stemme i sin generasjon av samiske kunstnere. Rose-Marie Huuva har sin duodjiutdannelse fra Samernas folkhögskola i Jokkmokk og i veving, form og farge fra Jämtslöyds Vävskole i Östersund. Hun har etter hvert gått over fra å være tekstilkunstner til å jobbe mer tredimensjonalt og har skapt et særpreget skulpturelt uttrykk. Gjennom å utforske materialer som for eksempel reinskinn, har hun utviklet nye metoder. Huuva har deltatt i en rekke utstillinger, både, separat- og i gruppeutstillinger i over 40 år. Dette har vært i de nordiske landene, men også i fjerne strøk som Japan, USA og Panama. Hun har utgitt flere diktbøker og er fortsatt aktiv.

 

Utstillingen er kuratert av Kristoffer Dolmen, direktør ved Sámi Dáiddaguovddáš/Samisk senter for samtidskunst.

Utstillingshefte Rose-Marie Huuva

 

Tidligere vist:

Rana Kunstforening 07.-29.11.2020

Foto: Gieris lieđđi/Ömhetens blomma, 1984. Fotograf: Dan Mariner.

Mer om kunstutstillingen..