Elisabeth Meyer — Det er bedre å være på reise enn å være i ro

UTSTILLINGEN: DET ER BEDRE Å VÆRE PÅ REISE ENN Å VÆRE I RO! 

Visningsperiode: 04.07. – 27.09.2020

En av kunstnerne denne sommeren i sommerutstillingen er Elisabeth Meyer med utstillingen: Det er bedre å være på reise enn å være i ro. Hun presenterer et utvalg av hennes bilder.


 

KUNSTNER & KUNSTEN

Fotograf og journalist Elisabeth Meyer var lenge et glemt kapittel i norsk fotohistorie. I 30 år sto bildene hennes glemt i en garasje. Reportasjefotografen, født i Tønsberg i 1899, reiste allerede på 1930-tallet til eksotiske steder. Hun møtte Mahatma Gandhi mens han satt fengslet i India, og hun besøkte Kemal Atatürk i Tyrkia. I 1929 var hun antakelig den første vestlige kvinne som reiste inn i Persia (dagens Iran). Hennes første reiser etter fotoutdannelse i Berlin og Praha i tidsrommet 1937-39 er nettopp til Finnmark. Takket være en ivrig lærer i Kjøllefjord, Øystein Sunde, og en fremsynt biblioteksjef i Vadsø, Sissel Jakola, havnet bildene hun tok i Finnmark i fylkesbibliotekets fotoarkiv i 1999. Fotoarkivet har ca. 1600 originalnegativer i sin samling etter Elisabeth Meyer. Cirka 600 av disse er fra samiske områder, konsentrert om Karasjok og Kautokeino.

Nå kan endelig et utvalg av bildene fra Karasjok vises frem på Samisk senter for samtidskunst. Prosjektet har vært et nært samarbeid med Kárenaš Samisk språk- og kultursenter i Karasjok. SVD/DSS Museums- og historielag i Karasjok har jobbet selvstendig med identifisering av bildene, innsamlet historier og joiker som gjelder bildene, og i den forbindelse kontaktet eldre personer i Karasjok. Dette er tradisjonskunnskap og kulturarv som vil få stor betydning for ettertiden.