Divdna atnit ávdnasiid

Utstiller: Gunvor Guttorm.

I Lille galleriet viser vi en duodji utstilling av Gunvor Guttorm. Divdna atnit ávdnasiid, som betyr å bruke materialet fullt ut. Dette er noe som alltid har stått henne nært. Til denne utstillingen viser hun en del arbeider som er gjort i et utviklingsprosjekt ved Sámi allaskuvla. Hun ville bruke ungbjørk som materiale for å bygge “stilaser” for hennes produkter. På utstillingen viser hun også strikkearbeider, også i disse arbeider er materialet benyttet fullt ut, for å trekke fram dens mange egenskaper.

 

Utstillingen viser hvordan man kan utvikle gjenstander i nye former, uten å miste eller ignorerer den kunnskapen man trenger for å skape. Kjennskap til materialet er tydelig tilstede. Duodji er redskaper man bruker, men er også knyttet til livet. ‘Jeg samlet materialer i mitt barndomshjem i Karasjok og i Jokkmokk. I løpet av reisen både mellom de to plassene og i den mentale reisen, har jeg skapt saker som har en mening sammen,men som også kan fungere alene.’ Det er nærliggende å spørre seg selv om dette betyr at de verk hun har laget er en del av det livet man lever sammen, men også en del av det man skal klare alene?

Gunvor Guttorm er født i Karasjok, og bor nå i Jokkmokk i Sverige. Hun startet sin utdanning ved møbelsnekkerlinja i 1980, ved Samisk videregående skole i Kautokeino, og videre sløydlinja ved Samernas Folkehøgskole i Jokkmokk. Hun har også en pedagogisk utdanning og er per i dag ansatt ved Samisk høgskole i Guovdageaidnu/Kautokeino som dr. art i duodji. I 2003 avla hun sin doktoravhandling ved Universitetet i Tromsø om samisk nåtidig duodji, der hun tar utgangspunkt i náhppi. Hun har vært med på flere separat- og gruppeutstillinger, både i Norge og utlandet.