Dáidda – Duodji

Utstillere: Ann Majbritt Eriksen, Maarit Magga og Katarina Spiik Skum.

SDG ønsker velkommen til duodji utstilling med duodje masterkandidater uteksaminert i 2015 fra Sámi allaskuvla / Sámi University College i Kautokeino.

 

Duodji utstilling med Ann Majbritt Eriksen, Maarit Magga og Katarina Spiik Skum som alle har fullført masterstudie i duodji ved Sámi Allaskuvla i Kautokeino. Utstillingen viser mange ulike gjenstandstyper som med stor variasjon i materialvalg, form og funksjoner gjenspeiler arbeider av høy kvalitet. Hver av kunstnerne stiller ut unike arbeider i utstillingen, noen av arbeidene er av mer tradisjonell karakter, imens andre oppfattes å være mer i skjæringspunktet mellom kunsthåndverk og kunst, daiddaduodji.

Tilsammen viser utstillingen et bredt spekter av samisk kunsthåndverk, og hvordan ulike inspirasjonskilder og tradisjoner har påvirket deres skaperverk.

 

Ann Majbritt Eriksen stiller ut samaiske kofter og synes det er viktig å løfte frem denne siden ved samisk kultur. Samisk drakttradisjon er i kontinuerlig utvikling, koftene utstilt er skapt  ved å følge tradisjonen både gjeldende bordene og resten av koftaen men i en nyere variant og ved bruk av farger inspirert av naturen.

Maarit Magga har siden barnsben vært opptatt av samisk kunsthåndverk og i den siste tiden har arbeidene beveget seg noe mer fra tradisjonell håndarbeid til mer konseptuelle arbeider. I denne utstillingen viser hun både broderte bilder, foto og skulpturelle gjenstander.

Katarina Spiik Skum er en lulesamiske kunsthåndverker fra Jokkmokk. Hun er den første på svensk side Sábme/Sápmi som har en mastergrad i Duodje/duodji. I denne utstillingen viser hun en installasjon med arbeider i hovedsak laget av skinn og tre. Installasjonen «Mitt eget rom» handler om min opplevelse av mine besteforeldres ulike hjem, de forskjellig hjem i forskjellige årstider, der de bodde både i gamme, lavvo og hus.