Aage Gaup: Gammelt språk – ny form og flyktninger

Velkommen til utstillingsåpning «Dološ giella – ođđa hápmi ja báhtareaddjit (gammelt språk – ny form og flyktninger) av Aage Gaup lørdag 10. november kl. 18:00. I utstillingen er skulpturer i fokus. 

Aage Gaup viser nye arbeider som under sommeren og høsten er jobbet frem til denne utstillingen. Han viser 5 større treskulpturer og 3 store tegninger. Gaups erfaring fra teateret kommer til uttrykk gjennom at utstillingen har en scenografisk lyssetting og et lydspor, der han samarbeider med Halvdan Nedrejord (lyddesign) og Kurt Hermansen (lysdesign). Tematikken og det visuelle språket er relatert til samisk mytologi og figurer fra trommer, og historie.

Aage Gaup (f. 1943) er bosatt i Karasjok og har atelier i tilknytningen til sin egen bolig. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim ved skulpturavdelingen. Gaup har en omfattende kunstnerkarriere å vise til med en rekke utstillinger i inn- og utland, særlig i gruppeutstillinger med et samisk perspektiv og tematikk. Det er likevel gjennom offentlige utsmykkinger og oppdrag som skulptør, Gaup særlig har markert seg, bl.a. i Karasjok med Ole Ravna og Samuel Baltos minnesmerke, videre Varanger samiske museum, Universitetet i Tromsø, Bodø Lufthavn og Kautokeino kulturhus for å nevne et utvalg. Gaup er en av landsdelens mest markerte kunstnere med en omfattende produksjon og virke i 40 år fra hans første deltakelse på Høstutstillingen i 1978. Aage Gaup har parallelt som skulptør, jobbet som scenograf for Beaivváš Sámi Nášunálateáhter.