SDG inviterer til skoleomvisninger i oktober

Vi inviterer til skoleomvisninger i utstillingen «Rematriation of a Ládjogahpir – Return to Máttaráhkká» i oktober. Elevene får oppleve en flott og fargerik utstilling som kombinerer kulturhistorie og kunst. Blant annet vil de se 2 gamle autentiske hornluer som ble forbudt, slik som den samiske trommen.

Tilbudet er beregnet for barne-, ungdoms- og videregående skole. Omvisningen linker til fagene historie, språk, duodji, kunst- og håndverk.
.

Tidsrom: ukene 21/10 – 25/10 og 28/10 – 1/11

Tidspunkt: mellom kl. 08:30 – 14:30. Vi tar imot inntil 3 grupper per dag

Varighet: ca. 45 minutter

.

SDG formidler på samisk og norsk:
.

– En utstilling som tar utgangspunkt i tradisjonelt samisk håndverk

– Se på hvordan hornluen er laget

– Se på eldre og nye utgaver av hornluen

– Historikken og noen av mytene knyttet til hornluen

– Utforskning av et rom fylt av farge og form

.

«Rematriation of a Ládjogahpir – Return to Máttaráhkká» inneholder maleri, grafikk, fotografi, tapet, mønster og skisser samt eldre og nyere hornluer.
.

Utstillingen er et samarbeid mellom den samiske kunstneren Outi Pieski og den finske forskeren Eeva-Kristiina Harlin.
.

De autentiske hornluene i utstillingen er lånt fra RiddoDuottarMuseat museene Sámiid Vuorká-Dávvirat/De Samiske Samlinger og Guovdageainnu gilišillju/Kautokeino bygdetun.
.

Om ládjogahppir
Ládjogahpir (hornlua) er et grasiøst, slående og forseggjort hodeplagg som ble brukt av samiske kvinner frem til slutten av 1800-tallet i det området av Sápmi som i dag er Nord-Norge og Finland. Luens mest fremtredende trekk var dens loddrette utseende med en buet øvre del, formet av et trestykke, kjent som «fierra», satt inn i luen. Det er en tilbakevendende fortelling, til og med folklore i det samiske samfunnet, som sier at prester forbød bruk av denne luen, og hevder at djevelen lever i den hornformede fierraen. Prestene grep dermed luene, og i likhet med de hellige trommene måtte luene brennes.
.

Påmelding til post@samidaiddaguovddas.no
.

Eventuelle spørsmål besvares av
Anita Bjørnback, prosjektkoordinator – formidlingsansvarlig
Tel +47 902 97 890