Tonje Plur (f. 1985 i Oslo) bor og arbeider i Oslo. Hun har svennebrev i kjole- og draktsøm og mastergrad i klesdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo. Gjennom kroppslige skulpturelle verk i tekstil, strikk og ulike sømteknikker tar hun for seg mote som fenomen og jobber med påkledning i utvidet forstand. Hun ser på hvordan klær brukes som kommunikasjon, og hvordan mote forteller noe om samtiden, om mennesker, identitet og tilhørighet.
I denne utstillingen utforsker Plur forholdet mellom mennesker og omgivelser, tekstiler og miljø. Her undersøker hun hvordan vi blir formet og farget av steder vi befinner oss og tiden vi lever i. Dette kommer til uttrykk gjennom tredimensjonale verk og fotografier. Verkene er tekstile tolkninger av omgivelser hvor Plur selv har tilbrakt tid, i kortere eller lengre perioder, til ulike tider på døgnet gjennom året. De er laget av stoffrester fra tidligere prosjekter, materialer hun har funnet, og klær som ingen lenger ville ha. Dette har hun omformet til tette knuter og lange bånd. Med utgangspunkt i menneskekroppen har hun formet stoffene slik at de kan bæres på kroppen, og mennesket blir dermed kjernen i prosjektet, omgitt av landskap, terreng og tid. Plur har fraktet verkene med seg til steder hun har vært, rundt om i landskapet som omslutter Karasjok, og fotografert dem i samarbeid med Marvin Pope. I utstillingen strekker tekstilene seg utover menneskelige størrelser og rommer også underliggende tekstile problemstillinger som er dypt forankret i selve tekstilfibrene.
Plur har hatt separatutstillinger hos blant annet Hulias (Oslo), Gyldenpris Kunsthall (Bergen), Tekstilindustrimuseet i Salhus (Salhus), Galleri Vanntårnet (Nesodden), Søgne gamle prestegård (Søgne) og deltatt på Høstutstillingen (2021, 2022). Arbeidene hennes er innkjøpt av Nasjonalmuseet (2019, 2024).
Sámediggi-rådsmedlem Elisabeth Erke vil åpne utstillingen.