Utstiller: Kristin Skrivervik.
Konsert av Tone Hulbækmo med urfremførsel av musikk inspirert av utstillingen «Resonans».
Kristin Skrivervik bruker lyd og natur som inspirasjon, og har i mange år arbeidet med fordypning innen tegning, både i form av musikk, men også i en utvidet forståelse; resonans/vibrasjon/rytme/puls og deres forbindelse til naturen.
På utstillingsåpningen vil Tone Hulbækmo avholde en konsert der hun vil spille tradisjonell og nyskrevet musikk for harpe og fortelle litt rundt instrumentet og musikken.
På utstillingsåpningen vil Tone Hulbækmo avholde en konsert der hun vil spille tradisjonell og nyskrevet musikk for harpe og fortelle litt rundt instrumentet og musikken. Tone Hulbækmo har skrevet musikk for norsk harpe solo spesielt for denne utstillingen, og vil urfremføre musikk som er inspirert av bildene til Kristin Skrivervik. Den gamle harpetradisjonen levde lengst i Østerdalen der også Kristin Skrivervik opprinnelig kommer fra, og det er en sjelden begivenhet at det blir laget et nytt bestillingsverk for den gamle norske harpa: Ny musikk til et moderne kunstuttrykk på et svært gammelt instrument med en sjelden sprø, skjør klang.
Med særlig vekt på steder som Svalbard i mars med streng kulde, den nordiske snø-vinteren eller Namibia-ørkenens store, ensomme sandvidde, undersøker Kristin Skrivervik idéen om lyd og bilde; Hva kom først? Hva skaper mønstre i naturen? Er det vibrasjon/lyd-frekvenser som danner det vi ser visuelt? Hva setter i gang slike vibrasjoner og hvor kommer de opprinnelig fra? I mellomrommet mellom det synlige og refleksjon av dette oppstår en klang og klangen blir bildet som vekker undring. Den tyske filosofen Martin Heidegger i en kommentar til både Platon og Aristoteles – påpeker i verket Was ist das – die Philosophie? at ikke bare begynner filosofien med undring, men undring er selve grunnelementet i all filosofisk tenkning. Undringen i disse bildene ledsager tenkningen som en «stemning» og gir rom for å resonnere, og til å gi mening til sine erfaringer.
Kristin Skrivervik bruker lyd og natur som inspirasjon, og har i mange år arbeidet med fordypning innen tegning, både i form av musikk, men også i en utvidet forståelse; resonans/vibrasjon/rytme/puls og deres forbindelse til naturen.
Tone Hulbækmo sier om de to stykkene hun vil fremføre under åpningen:
Vintergata: For meg fører mange av bildene til Kristin tankene hen på universet, den store stjernehimlen, uendeligheten. Ord kan av og til være for konkrete, men Ove Røsbak sitt dikt Vintergata, som er et annet ord for Melkeveien, føltes så riktig i denne sammenhengen. Derfor er dette bakt inn i musikken.
Horisonter: Det er mange abstrakte landskap, horisonter, linjer, i bildene til Kristin. Her har jeg prøvd å gi et uttrykk for noe av det samme musikalsk. De rolige linjene med mye luft og rom som går over i et landskap med tettere, villere rytme, som igjen avløses av de lange linjer og store rom. Musikken fremføres på åpningen og vil bli avspilt som bakteppe for utstillingen under utstillingsperioden.
Tone Hulbækmo er musiker, komponist og artist innen folkemusikk, viser, middelaldermusikk og verdensmusikk. I tillegg til å være sanger, spiller hun også norsk harpe, lyre, trøorgel og piano. Hun har turnert verden over og samarbeidet med musikere fra ulike kulturer, og jobbet spesielt med å gå nye veier med folkemusikken, og var den første til å gjenoppta og fornye den gamle norske harpetradisjonen som var utdødd siden 1800-tallet. Hulbækmo er også sanger og harpist i middelaldermusikkgruppa Kalenda Maya. Hulbækmo har samarbeidet med og tonesatt dikt av mange norske lyrikere, som Halldis Moren Vesaas og Ove Røsbak. Som komponist har hun også skrevet mye musikk for kor og laget musikk til teater og ballett. Tone Hulbækmo har gitt ut sju plater og fått flere priser, deriblandt tre Spellemannspriser.