Duodje lávki

Utstiller: Per Isak Juuso.

Per Isak Juuso har i over 25 år bidratt til innovasjon innenfor duodji/samisk kunsthåndverk, og er ledende innen utviklingen av daidda duodji/moderne samisk kunsthåndverk.

 

Verkene utstilt har utgangspunkt i tradisjonell duodji i materiale som metall, tre, horn og tekstiler, og med generasjoners erfaring innehar Per Isak Juuso en unik kunnskap om materiale og teknikk. Per Isak Juuso har hatt 3 årig arbeidstipend gjennom SDS for å kunne utforske material og form og videreutvikle sitt virke.

Med bakgrunn i egen kulturtradisjon, inspirasjon fra reiser og en drift til å utforske materialets muligheter, har Per Isak Juuso utviklet et særegent uttrykk. Serien ve-Mod, med over 100 skulpturer utformet i ben og bjørk, viser en tradisjonskunnskap om materiale og sensitivitet i estetikk og kontekst, som er typisk for hans nyskapende arbeider. Utsøkte materialkombinasjoner, minimalistisk og delikat utført, og med en tematikk som kretser rundt mellommenneskelige relasjoner, forsterkes uttrykket i verkene gjennom den varsomme utførelsen, og flertydigheten i verkene bekreftes i materiale og innhold. Kombinert med følsomhet for symbolsk eller metaforisk form er arbeidene like konseptuelt som håndverksmessig raffinerte.

 

Per Isak Juuso (f. 1953) er født, bor og arbeider i Mertajärvi. Hans foreldre var aktive reindriftsutøvere og han lærte seg duodji av dem, og gjennom samtaler med Per Gunnar Utsi i Jokkmokk.  Han videreutdannet seg i metall og formgivning, bland annet hos tekstilkunstneren Wanja Djanaieff, og har tatt pedagogisk eksamen ved høyskolen i Kautekeino, med Gunnvor Guttorm som veileder. Ved siden av eget virke med utstillinger i inn- og utland, har han undervist i duodji ved Samernas folkhøyskole i Jokkmokk og Samiske høyskolen i Kautokeino. Per Isak Juusos arbeider er innkjøpt av statlige og andre offentlige instanser og private samlinger.